English

3rd CROSSOVER MUSICFEST - НА РАСКРСНИЦИ Serbian

 Crossover - World - Fusion - Jazz - Swing - Classical Music

и све повезано са свирањем, поигравањем преко различитих музичких стилова.

Home 1st Crossover Musicfest-Програм 2019 2nd Crossover Musicfest-Програм 3rd Crossover Musicfest-Програм фото галерија контакт
Page You Tube Twitter
ПРОГРАМ 2021:
Сабориште Тршић

23.07.2021.

ВРЕЛО, Србија

http://vrelomusic.com/index.html

ВРЕЛО   /   Чланови групе:

Наташа Ловрић - вокал

Станко Томић - бас гитара, гитара

Маријана Бизумић - вокал

Ивана Јовановић - вокал, хармоника и клавијатуре

Драган Славнић - бубњеви, удараљке

Ивана Јовановић - вокал

Маја Мартић - вокал

 

https://youtu.be/km9LJTFimek

ВРЕЛО

Музика групе ВРЕЛО је једноставан, природан и логичан, али необичан и оригиналан спој традиционалног српског певања и новијих музичких праваца (панк, рок, реге, даб, техно...). Она је мост између некада и сада, тамо и овде. То је музика за игру (за коло, ритуал, за денс арену...), за љубав и наду, за сузе и за радост... ВРЕЛО чува музички генетски код у »специјалној амбалажи« и тако доноси нову вредност на светску музичку сцену.

ВРЕЛО је уметност, култура, забава, бурлеска...

 Групу је основала Наташа Томић почетком 1999. године у Руми. До 2003. године ВРЕЛО изводи, али увек у оригиналним аранжманима, народне вокалне и вокално-инструменталне песме из Србије и песме других словенских народа. У том периоду је део групе био и мали оркестар традиционалних народних инструмената.

У јесен 2003. године ВРЕЛУ се придружује басиста Станко Томић чије идеје мењају дотадашњи музички концепт групе. Народне инструменте замењују електрична бас гитара и бубњеви, а вокално-инструментални етно ансамбл трансформише се у бенд. Традиционално српско певање ВРЕЛО и даље користи као основни елемент у свом раду, али га комбинује са модерним музичко-сценским формама. Минималистички приступ, сведеност и огољеност електронско-акустичног израза са једне стране, а са друге неколико женских гласова који се крећу између старих, наслеђених архетипских образаца и модерног ираза, у музици групе ВРЕЛО спајају се у јединствену целину.

На Би-Би-Сијевом конкурсу за »Следећу велику ствар« (BBC`s The Next Big Thing 2007) у конкуренцији преко 2500 извођача из 88 земаља ВРЕЛО је наступало у Лондону у »Мејда Вејл« (Maida Vale) студију и пласирало се на друго место овог престижног такмичења са песмом »Пошле моме«.

Од тада ВРЕЛО успешно наступа на великим фестивалима и престижним клубовима у већини европских градова (Париз, Берлин, Лондон, Осло, Праг, Грац, Санкт Петербург, Будимпешта, Цирих...). У Србији свирају на свим значајним фестивалима (Егзит, Гуча, Нишвил, Зајечарска гитаријада, БЕЛЕФ...).

ВРЕЛО је бенд са формираним музичким изразом, али без страха од промене. Они се сваким својим наступом стално померају напред, дограђују и расту. Стручњаци из света музике (критичари, продуценти...) виде њихову музику, и у односу на светске стандарде и критеријуме, као веома препознатљиву, снажну и оригиналну.

   
Сабориште Тршић

24.07.2021.

ДИВАНХАНА, Босна и Херцеговина

www.divanhana.ba

Шејла Гргић - вокал

Невен Туњић - клавир

Неџад Мушовић - хармоника

Азур Хајдаревић - контрабас

Мишо Чирко - гитара

Ирфан Тахировић - удараљке

Шејла Гргић

https://youtu.be/JzbcpdhPpJE

https://youtu.be/R2O4LHq4m-Y

ДИВАНХАНА

 

Диванхана је босанскохерцеговачки севдах бенд који изводи традиционалну музику у новом 
аранжманима који су настали уз утицај џеза, попа и класичне музике 20. века. Намера бенда 
је неговање и презентирање не само урбане традиционалне музике Босне и Херцеговине, 
већ и традиционалне музике земаља Балкана, са пажљивим фокусом на севдалинци.
Бенд је почео 2009. године основала групу младих студената Музичке академије у Сарајеву.
Дебитантски албум „Дерт“ снимљен је фебруара 2011. године у студију Fattoria Musica у Немачкој, 
у сарадњи са извођачем традиционалне музике Вањом Муховићем. Албум је продуцирао Валтер 
Куинтус, један од најпризнатијих европских свјетских музичких продуцената. Првенац је објављен 
у мају 2011. године. Од септембра 2011. године припремали су нове материјале са новим чланом, 
младом сарајевском певачицом Леилом Ћатић. Недуго након тога Диванхана је одржала своју 
концертну активност учествујући на значајним фестивалима као што је “12 Points” у Порту, 
а WOMEX у Солуну. Поред тога, Диванхана се креативно бави и снима нове песме. 
Већ почетком 2013. године обележили су изузетно успешне концерте у Шведској, Немачкој, Чешкој 
и Турској, а по завршетку ове године објавио је албум „Биљешке из Шестице“. Изнедрен је из 
двогодишњег активног путовања и креативног рада бенда, током којих је остварен преко 70 
успешних концерата у 13 различитих земаља Европе. Након изласка друге албума Диванхана 
кроз 2014. годину интензивно је одржала своју концертну активност и реализовала преко 60 
успешних концерата широм Европе. У марту 2016. године Диванхана започиње своју прву велику 
концертну турнеју названу управо по новом албуму „Зуква“. У оквиру трогодишњег турнеје бенд 
је реализовао преко 150 концерата, а учесници су многобројни еминентни светски музички 
фестивали. Почетком месеца септембра 2018. године радећи на новом пројекту са Амбасадом 
Сједињених Америчких Држава у Босни и Херцеговини, овај пут на широкобријешки мјузикл 
„The 25th Annual Putnam County Spelling Bee“ на којем су упознати младу уметницу и певачицу 
Шејлу Гргић.

Амфитеатар храма

Светих апостола Петра и Павла

Бања Ковиљача

25.07.2021.

ТРИО БАЛКАНСКЕ ЖИЦЕ - СРБИЈА

И ГОСТИ

Зоран Старчевић – гитара

Никола Старчевић – гитара

Жељко Старчевић – гитара

www.starcevic.co.rs www.facebook.com/triobalkanstrings

 

Летите балканским ћилимoм сa гитарском породицом

ТРИО БАЛКАНСКЕ ЖИЦЕ

BALKAN SWING - WORLD FUSION

Трио Балканске жице изводи оригиналну инструменталну музику, синтезу свих балканских елемената: српских, циганских, македонских, румунских, молдавских, мађарских, медитеранских, бугарских, грчких, оријенталних, са примесама џез музике, свинга и класичних елемената. Резултат комбинације многих култура је BALKAN SWING - WORLD FUSION. Оригинална, атрактивна, aутентична гитарска музика, богата специфичним орнаментима, са префињеним укусом. Права презентација гитарске музике у балканскoм стилу, јединствена интерпретација Зорана и синова Николе и Жељка, универзални музички језик без граница, право музичко путовање балканским ћилимом и прави избор за свe који воле балканску, џез, свинг, етно, или једноставно гитару. Још на почетку концертне каријере, измислили су шесторучно свирање на jедној гитари, то је од тада њихов заштитни знак. Наступали су на многим класичним гитарским, World music и џез фестивалима и концертима у: САД, Канади, Италији, Пољској, Мађарској, Турској, Русији, Молдавији, Словачкој, Чешкој, Финској, Аустрији, Швајцарској, Немачкој, Белгији, Холандији, Луксембургу, Шпанији, Енглеској, Ирској, Литванији, Естонији, Норвешкој, Француској, Израелу, Словенији, Хрватској, БиХ, Црној Гори и Србији.

1. награда у категорији World Music, на композиторском такмичењу, USA Songwriting Competition 2005, за композицију Николе Старчевића "Воденица" коју изводи Трио Балканске жице.

1. награда и статуа делфина за Трио Балканске жице - Music World 2004 Италија - најбољи инструментални ансамбл.

1. награда за Николу Старчевића на интернационалном композиторском такмичењу за гитару, JoAnn Falletta 2007 Бафало, Њујорк-САД.

СУБОТИЧКИ ТАМБУРАШКИ ОРКЕСТАР

https://www.facebook.com/people/Suboti%C4%8Dki-Tambura%C5%A1ki-Orkestar/100004131341384/

СУБОТИЧКИ ТАМБУРАШКИ ОРКЕСТАР

 

         СУБОТИЧКИ ТАМБУРАШКИ ОРКЕСТАР  је основан 06. новембра 1976.

Оркестар је од првог тренутка настојао да оправда циљеве свог оснивања што је потврдио на бројним фестивалима у земљи и у иностранству где је постизао врхунске успехе.Учествовао је на свих 40 фестивала тамбурашких оркестара Србије у Руми на којима је освојио 35 златних плакета, 8 пута на фестивалу тамбурашких оркестар у Осијеку од којих је 5 златних плакета,на међународном фестивалу Тамбурица фест у Новом саду 2018.-златна плакета и три пута на фестивалу у белгијском граду Нерпелту где је сваки пут освојио злато а једном и специјалну награду Сума цум лауда (најбољи међу најбољима).

Нису изостала ни друштвена признања: оркестар је носилац годишње награде  Др Ференц Бодрогвари, годишње награде СИЗ културе  САП Војводине, Искре културе  културно просветне заједнице Војводине али и Октобарске награде града Суботице.

Од свог оснивања до данас  оркестар је одржао преко хиљаде наступа  и концерата. Гостовао  је у многим градовима наше земље али и у иностранству. И то у: Пољској , Мађарској Русији , Румунији , Италији, Немачкој, Белгији, Шпанији и Израелу, те у свим земљама у региону: Хрватској,Словенији, Босни и Херцеговини, Црној Гори и Македонији.

У највећем поројекту “100  ТАМБУРАША који је одржан 1996. године оркестар је био окосница ансамбла и дао је 53 члана у овај јединствен извођачки ансамбл.

Савремени композитори  Зоран Мулић, Мирослав Штаткић, Матија Молцер, Рудолф Бручи и други радо уступају своја дела оркестру. Кроз извођење ових композиција  оркестар је закорачио у свет  савремене музике и на тај начин отворио нову страницу  у историји тамбурашке музике.

Репертоар Суботичког тамбурашког оркестра се састоји од композиција писаних за тамбурашке оркестре али и од транскрипција познатих композиција из светске музичке литературе. Поред тога оркестар радо изводи и светску евергрин музику. Наравно никада не заборавља ни традиционалну изворну и народну музику.

У свом истраживању изражајних могућности оркестар је разрадио и усавршио пицикато технику на тамбурама која данас красе његове изведбе.

Поред рада са оркестром у оквиру друштва ради школа тамбуре коју други са уважавањем спомињу као "Суботичка школа тамбуре", те дечји тамбурашки оркестар  а већ неколико година ради и "Суботички тамбурашки квартет" који  као нови израз у тамбурашкој музици нашироко ужива висок углед.

         Од 2014. године оркестром диригује Маријана Марки која је поникла из редова овог оркестра што јој омогућава да продужи развојну путању оркестра. 

          

Članovi:

Samuilović Miomir, vokal i vodja orkestra

Tošić Zoran, violina

Panić Zoran, bas prim

Skorić Ivan, akust. gitara

Lukić Milan, kontrabas - bas gitara

Djokić Dragan, harmonika

Nurkić Dejan, udaraljke i vokal

https://www.facebook.com/vozd.loznica/

ОРКЕСТАР ВОЖД

Orkestar je osnovan 1988. godine, kada su se srodne duše našle na istom zadatku: sačuvati tradiciju, sačuvati dušu i ono zrnce romantike i boemštine koja nam je potrebna da ne budemo obični, bezlični učesnici, tačnije posmatrači svega što se dogadja oko nas. Uvek smo skloni da kažemo: *Stara dobra vremena* i to zvuči kao fraza, ali zaista su tada, te 1988. bila *stara dobra vremena*. Pravo vreme, pravo mesto i pravi ljudi okupljeni sa istim ciljem, vodjeni *dirigentskom palicom* starog muzičkog vuka Zorana Starčevića, pre svega prijatelja, pa onda i saradnika, stvorili su muzičku fizionomiju orkestra VOŽD. Naravno, ništa novo i epohalno nismo uradili, niti smo imali ambicije da promenimo svet, ali sigurno smo učinili mnogo da svoje živote učinimo vrednijim, baveći se na ovakav način muzikom, a sigurno i najveća satisfakcija za nas je hiljade prijateljstava širom cele naše zemlje. U mnoge domove i mnoga srca ušao je VOŽD sa svojom muzikom, izvodeći  akustičnu, tzv. novogradsku, autorsku muziku.

Kompozitor i aranžer svih kompozicija je Zoran Starčević kompozitor i gitarista. Tekstove piće Miomir Samuilović, vok. solista, koji je inače autor tekstova pesama koje izvode najpopularniji pevači domaće muzike, a mogu se naći u njegovoj zbirci : *Moje strofe i refreni*.

          Do sada su objavili četiri muzička izdanja. 

          Učestvovali na Banjalučkom festivalu gradske muzike, 1999.g. i na *Evropskom pikniku*, veče balkanske muzike, Plock - Poljska 2001.,večeri Skadarlijske muzike u Essenu, Nemačka 2012. i 2013.godine,Italiji, Madjarskoj, te gostovali u zabavnim emisijama, počevši od RTS-a pa do regionalnih i lokalnih TV i radio stanica. 

          Po tradiciji, na nosačima zvuka nalazi se uvek i nekoliko tradicionalnih,izvornih kompozicija: *Vozila se po moru galija* i *Dolinom se šetala*,*Eno dole kraj Loznice*,*Višnjičica rod rodila* itd.

          Naravno, zaštitni znak VOŽDA je stara vojvodjanska pesma -bećarac *Tri metera somota*.

          Na svim svojim nastupima,orkestar ističe korene iz kojih crpi inspiraciju,svoj grad i svoju Srbiju te zato i u mnogim gradovima širom Srbije,kao i u dijaspori, ljudi prepoznaju pesme Dok Loznica mirno spava i Ja nemam druge zemlje sem Srbije.

          Za svoj rad, orkestar je dobio niz priznanja od škola,vojnih ustanova,ustanova kulture kao i od mnogih humanitarnih organizacija čije je delovanje pomagao kroz besplatne nastupe.

ОРГАНИЗАТОРИ:

ПРОДУКЦИЈА СТАРЧЕВИЋ

ИДЕЈНИ ОСНИВАЧ

И ОРГАНИЗАТОР ФЕСТИВАЛА

ТУРИСТИЧКА ОРГАНИЗАЦИЈА ГРАДА ЛОЗНИЦЕ

СУОРГАНИЗАТОР ФЕСТИВАЛА

ГРАД ЛОЗНИЦА

Добро дошли у Лозницу

 

23-25. јул 2021.

ФЕСТИВАЛ ПОДРЖАЛИ:

Центар за културу „Вук Караџић" Лозница

ДОМАЋИН ФЕСТИВАЛА:

СПОНЗОРИ И ПРИЈАТЕЉИ ФЕСТИВАЛА:
     
  Ако сте спонзор заинтересован да подржите фестивал, пишите нам на контакт
Музичари заинтересовани да учествују на фестивалу, пишите нам на контакт
пишите на: starcevicproduction@gmail.com  за питања и коментарекоментаре
 Site design by: www.starcevic.co.rs  2019